Mitä tehdä, jos olen ottanut liikaa pikavippejä?

Oletko sinäkin yksi niistä, joille on käynyt niin sanotusti kömpelösti rahan käytössä? Viime kuussa otetun pikavipin eräpäivä lähestyy ja huomasit ottaneesi liikaa lainaa suhteessa tuloihisi. Jos jotain lohduttavaa yrittää etsiä tästä tilanteesta, niin kannattaa muistaa, ettei todellakaan ole ainoa. Tässä artikkelissa kerron ohjeita, miten kannattaa toimia, kun on vaarassa ylivelkaantua.

Laske tulot ja menot

Tällaisissa tilanteissa ensin katsotaan omat tulot ja menot. Paljonko palkkaa on tulossa? Paljonko on maksamattomia laskuja? Riittääkö rahat välttämättömiin menoihin kuten vuokraan, sähkö- ja puhelinlaskuun? Sitten katsotaan muut laskut, kuten osamaksut ja muut. Jos laskelmat näyttävät synkiltä, ettei tulot riitä kattamaan kaikkia laskuja, niin silloin puhelin rohkeasti käteen ja soittelemaan laskun lähettäjille. Laskujen eräpäiviä on yleensä mahdollista siirtää ja laskuja voi pilkkoa pienempiin osiin. Jos tilanne näyttää oikein pahalta ja velkataakka on kohtuuttoman suuri, niin silloin on suositeltavaa hakeutua oman kunnan velkaneuvontaan. Neuvojalle pääsy voi kestää, sillä sinne on usein jonoa. Kun velkaneuvojalle pääsee, niin siellä on mahdollista päästä velkajärjestelyyn. Se ei ole mikään automaatio, sillä velkaa täytyy olla todella paljon suhteessa omiin tuloihin. Parin tonnin velan pystyy kuka tahansa maksamaan, jos tienaa normaalin suuruista palkkaa.

Tee kuukausibudjetti ja ole järjestelmällinen

Järjestelmällisyys on kaiken a ja o. Sinun ei tarvitse olla yhtä säntillinen kuin sihteeri, mutta kannattaa olla sen verran järjestelmällinen, että mapittaa kaikki laskut ja sopimukset erilliseen kansioon. Näin kykenee hahmottamaan, paljonko minnekin on velkaa ja paljonko kuukausittain täytyy maksaa. Excel on mahtava ohjelma kuukausibudjetin tekoon. Jos et ole vielä kokeillut, niin suosittelen sitä lämpimästi. Sen avulla on kätevää katsoa, että paljonko rahaa menee mihinkin kuukaudessa ja paljonko jää säästöön.


Katso videon ohjeet budjetointiin ja parempaan rahan käyttämiseen.

Mieti omia kulutustottumuksiasi

Ylivelkaantuminen on helppoa, jos rakastaa shoppailua ja saa nautintoa materiasta. Se on ikävä kierre, jos se jää päälle. Jos asian tiedostaa, niin se on hyvä. Aina, kun tekee mieli ostaa jotain, niin kannattaa miettiä, että onko tämä aivan välttämätön. Materian haalimisen sijaan kannattaa hakea nautintoja ilmaisista tai muuten edullisista asioista. Esimerkiksi et välttämättä tarvitse sitä uutta Finlandia-palkittua kirjaa, vaan sen voi lukea ihan yhtä hyvin kirjastosta lainattuna. Vaihtoehtoisesti asioita voi ostaa kirpputoreilta edullisesti tai lähes ilmaiseksi. Ulkomaan matkailu on myös tottumus, joka on erittäin koukuttavaa. On ikävää jättää matkustamatta, mutta jos oma talous on tiukalla, niin sitä jokavuotista Thaimaan matkaa ei kannata silloin tehdä. Matkustaminen on stressittömämpää ja samalla mukavampaa, kun mieltä ei paina velkataakka. Silloin voi matkustaa hyvillä mielin, kun siihen on oikeasti varaa. Merkkilaukut ovat myös todella hintavia. Niihin saa helposti tuhlattua kokonaisen palkan verran rahaa niin halutessaan, mutta onko se sen arvoista?

Ota pikavippejä vain silloin, kun sitä todella tarvitset

Pikavippejä ei kannata ottaa, jos suunnitelmissa on käyttää velkarahat johonkin sellaiseen, mikä ei ole elintärkeää. Materian haalinta ei tuota pitkällä aikavälillä onnea. Onni löytyy aivan muualta ja se täytyy jokaisella oivaltaa itse, että mistä se oma onnellisuus kumpuaa. On toki kivaa omistaa kauniita ja kivoja asioita, mutta se ei ole elämän tarkoitus. Raha on tietyllä tavalla onnen tae, sillä se pitää mielen rauhallisena, se antaa valtaa ja sillä saa ostettua itselle vapautta. Jos tilillä ei näytä olevan rahaa ruokaan, niin siinä tapauksessa pikavipin ottaminen kohtuullisella lainasummalla on suotavaa. Ja täytyy muistaa se, että velka on maksettava aina pois.