Näillä vinkeillä pidät huolta rahankäytöstäsi

”Raha tuli ja raha meni, näkikö kukaan kumpaakaan?”  Tämä sanonta voi välissä pyöriä mielessä itse kullakin. Palkkapäivänä elää hetken kuin kroisos, sitten maksaa laskut ja kuun lopussa sinnittelee jäännös euroilla seuraavaan palkkapäivään asti. Kuulostaako tutulta? Millä ihmeellä sitä rahaa riittää lomamatkoihin tai isompiin hankintoihin pienistä tuloista? Monella tulojen määrä ei edes tarkoita, että säästettävää jää. Menot usein kasvavat tulojen kasvaessa ja taas ollaan tilanteessa, jossa rahankäyttö tuntuu enemmän selviytymiseltä. Tässäpä muutama vinkki, joilla voit hillitä menojasi ja päästä jopa itse säästämään.

Ruokaostokset

Et ehkä voi vaikuttaa asuntolainan lyhennykseen, vuokraan tai sähkö ja vesikuluihin niin selkeästi kuin ostoksiisi. Suurin menoerä elämisessä asuntokulujen ohella on ruoka. Ruokaa heitetään suuret määrät myös hukkaan. Olennaista on ymmärtää oman kulutuksesi määrä. Älä tee neljälle hengelle jos asut yksin tai jos teet, säästä ja pakasta osa. Kaikki me tiedämme kuinka tympeää on syödä kolme päivää putkeen samaa ruokaa. Käytä pakastimen tuomaa mahdollisuutta ja pakasta ruokasi annoskoossa. Silloin yhden aterian sulattaminen on helpompaa ja nopeampaa. Annoksittain pakastaminen mahdollistaa myös monipuolisemman viikkoaterioinnin. Tee ruokaa kun se on mahdollista ja hyödynnä pakastintasi, kun on kiire tai tiukempi tilanne. Ison ruokamäärän tekeminen on monesti edullisempaa kuin yksittäispakatuista tuotteista valmistaminen. Niin alkeelliselta kuin se kuulostaakin, seuraa mainoksia ja vaikka niitä kodin mainoslehtiä kuponkeineen. Älä kuitenkaan anna myyvän hinnoittelun sokaista itseäsi. Seuraa tarjouksissakin kilohintaa, niin näet onko se oikeasti edullisempi vaihtoehto kuin aikomasi tuote.

Mieti, mitä ostat ruokakaupassa?

Jätä pois turhat ostokset. Niistä pienistä parin euron mieliteoista kasvaa aika iso lovi lompakkoon pidemmällä aikavälillä. Toki herkutellakin saa, mutta tee sekin suunnitelmallisemmin kuin hetken mielijohteesta. Kauppaan olisi aina paras mennä suunnitelman ja ruokalistan kanssa. Silloin olet miettinyt mitä tarvitset ja mistä sen saat. Ei tarvitse miettiä ja haahuilla kaupassa edes takaisin, eikä heräteostoksia tule mukaan niin herkästi. Kokeile vaikka ruokalistaa ja suunnittele viikon pääruoat ennalta ja osta kaupasta vain tarvittava. Vähentämällä kaupassa käyntejä hillitset kuluttamistakin.

Budjetointi

Tiedätkö oikeasti mihin rahasi menevät ja paljonko yksittäinen asia vie rahaa vaikkapa kuukaudessa? Hyvä keino menojesi ja tulojesi hahmottamiseen on budjetointi. Tee aluksi vaikka exceliin tai paperille erittely, kuinka paljon arvioit rahaa kuluvan esim. vuokraan, bensaan, ruokaostoksiin yms. tavallisiin kuukausittaisiin menoihin ja paljonko on ns. yllättävien kulujen osuus. Arvio antaa oman näkemyksesi asiaan, mutta sehän ei tarkoita, että se pitäisi ihan paikkaansa. Kerää kuukauden (tai useamman) ajan kuitit talteen ostoksistasi. Kuun lopuksi luettele kuittisi menokategorioihin ja laske summat yhteen saadaksesi toteuman. Olivatko menot yksiä arvioidesi kanssa? Olivatko kaikki ostokset tarpeellisia ja voisiko jonkin yksittäisen asian poisjättäminen tai sen huomioiminen vähentää kulutustasi? Paljonko tuloistasi jäi ns. yllättäviin kuluihin?

Pitämällä kirjaa menoistasi, tiedät mihin rahasi menevät ja alat myös hallita sitä. Tarkkuudella ja halukkuudella voit menokirjata vaikka ostoksesi kategorioihin. Paljonko menee rahaa herkkuihin, ruokaan ja päivittäistavaroihin? Kokeile sinnikkäästi budjetointia ja menokirjauksia useamman kuukauden. Kun alat huomaamaan keskivertokulutuksesi määrän, osaat myös sanoa, paljonko siihen oikeasti menee ja paljonko voi supistaa. Silloin voit budjetoida tulosi menojen mukaan ja päästä säästämään.

Säästäminen

Ihmiset, jotka ovat tottuneet venyttämään penniä (tai senttejä) elävät usein niukasti. Pieni säästäminen ei lopuksi ole kovin hankalaa, kun vähällä on opittu tulemaan toimeen. Isot tulot ja isot menot usein sokaistavat pienten summien säästön merkitystä, mutta juuri näistä pienistä kertyy ne parhaimmat säästöt. Pienempää summaa on helpompi siirtää sivuun kuin isoa ja säästäminen on aina pidemmän ajan tavoite.

Yksinkertaisimmillaan säästö on edullisimman hinnan perässä juoksemista, mutta oletko koskaan miettinyt mihin se säästämäsi pari euroa sitten päätyy? Tuskin säästöön kuitenkaan? Usein se meni vain toiseen kulutukseen. Helpointa on avata säästötili ja aina palkkapäivänä, siirtää rahaa säästötilille vaikka suoramaksuna. Siksi aina rahan tullessa, ettei siirto pienestä lopusta tunnu niin isolta. Sijoittamiset ja rahastosäästämiset ovat nyt myös suosiossa ja senkin voi aloittaa usein muutamalla kympillä. Yksi oiva tapa säästää ja hillitä menoja on käteisen käyttö. Kaikille kertyy taskun pohjalle, laukun taskuun tai lompakkoon kolikoita. Ota vaikka pullonpalautuskuitit käteisenä. Koeta vaikka aina viikon lopuksi laittaa kaikki kolikot säästöpossuun. Yllättäen sinnekin sitä rahaa vain kertyy ja sen voit itsellesi sopivin aikavälein tallettaa säästötilillesi.