Rikkaan ja köyhän erottaa ajattelutavat. He suhtautuvat rahaan eri tavalla. Köyhät ihmiset elävät kädestä suuhun, kun taas rikkaat osaavat hallita paremmin rahan käytön. Tässä artikkelissa paljastan teille lukijoille rikkaiden rahan käytön taidon salaisuuden ja se on budjetointi.
Henkilöt, jotka osaavat käyttää rahaa, tekevät joko viikko- tai kuukausitasolla budjetteja rahan käyttöön liittyen. Budjetointi on hyvätuloisten henkilöiden rutiinitoimenpide, mutta siitä on suurta hyötyä myös pienituloisille erityisesti. Sen avulla kuka tahansa voi saavuttaa suuria.
Näin budjetoit oikein
Rahan käytön suunnitelman voi laatia kätevästi joko tietokoneelle tekstinkäsittelyohjelmalla, esimerkiksi Excel-taulukkoa hyödyntäen tai sitten ihan konkreettisesti kynällä paperille. Ensin merkitään ylös omat tulot. Sen jälkeen tehdään laskelma välttämättömistä menoista ja laskuista. Isoin menoerä on luonnollisesti asuinkulut eli vuokra tai lainanlyhennys yhtiövastikkeineen. Ruokaankin menee yllättävän paljon rahaa kuukauden aikana.
Budjetoinnilla on kauaskantoisia seurauksia ja pelkästään positiivisia
Kun rahan käyttö on tarkkaan suunniteltua, jää tili reippaasti plussan puolelle. Tarkan rahan käytön seurauksena sukan varteen jää pidemmällä ajalla yllättävän suuri summa, toki riippuen omasta budjetista. Aina voi asettaa tavoitteita, että paljonko haluaa säästää ja missä ajassa. Säästämisen tavoitteena voi olla esimerkiksi ulkomaan matka tai osakeosto. Järkevä rahan käyttäjä muistaa aina sen kultaisen keskitien. Elämän ei kannata olla pelkkää säästämistä ja asioista kieltäytymistä, vaan rahaa voi tuhlata järkevällä tavalla elämän eri iloihin. Toisaalta sijoittaminen kannattaa aina ja sitäkin kannattaa harrastaa pitkäjänteisesti, koska se luo turvaa tulevaisuuteen.
Budjetointi ei pelkästään kerrytä ylimääräistä rahaa tilille. Se myös kohentaa mielialaa kokonaisvaltaisesti. Sanonta ”raha rauhoittaa” on totta.
Kun rahan käyttönsä budjetoi tarkkaan, se luo turvallisuuden tunnetta samalla. Tänä päivänä työsuhteiden pysyvyys ei ole itsestään selvää, ei todellakaan. Juuri senkin takia säästössä on hyvä olla pieni turvakassa.
Budjetointi myös lisää järjestelmällisyyttä ja elämänhallintataitoja. Samalla oma rahan käyttö konkretisoituu, kun näkee selvästi, minne omat tienatut eurot kuluvat. Se saattaa auttaa hahmottamaan paremmin oman kulutuksen ja siten auttaa muuttamaan omia kulutustottumuksiaan järkevämpään suuntaan.
Mistä säästän?
Ensinnäkin budjetoinnilla säästää rahaa ja pitkällä aikavälillä paljon. Kuten aiemmin mainitsin, ruokaan voi upota iso summa kuukaudessa, mutta siihen on onneksi ratkaisu. Syödä voi edullisemminkin. Ulkona syömiset voi vähentää minimiin, koska kotonakin voi valmistaa vähintään ravintolatason ruokaa ja huomattavasti edullisemmin. Sitä lattea ei tarvitse aina juoda trendikkäästi kahvilassa, vaan kahvia voi keittää kotona ja kutsua ystävät kylään.
Shoppailuakaan ei kannata harrastaa liikaa, koska materian haaliminen ei tuota onnellisuutta pidemmällä ajalla. Seuraavan kerran kun mieli tekee ostaa esimerkiksi uudet kengät, kannattaa pohtia, ovatko ne ihan välttämättömät. Jos ihan välttämättä rakastat shoppailua, niin kannattaa suunnata katse kirpputoreille. Siellä voi tehdä hyviä löytöjä jopa puoli-ilmaiseksi. Kaikki ylimääräinen kannattaa karsia, jos haluaa säästää. Esimerkiksi lehtiä ja kirjoja voi lukea aivan hyvin kirjastossakin. Eli turhat lehtitilaukset kannattaa perua viimeistään tänään.
Budjetoinnilla unelmat toteen
Rahalla voi toteuttaa luonnollisesti monia suuria unelmia. Budjetointi on siten avain onneen. Säännöllistä palkkatyötä tekevälle se on todella helppoa tulotasosta riippumatta. Budjetoinnin seurauksena rahaa kertyy ihan huomaamatta ja lopulta sitä huomaa omistavansa pienen omaisuuden.