Paljon opiskelija tarvitsee rahaa elämiseen kuukaudessa

Opiskelijat makaronipussien ja tonnikalapurkkien kanssa ovat pitkään olleet kestovitsi niukoilla elämisestä. Toisaalta opiskelijaelämä opettaa kyllä niukaksi ja säästäväiseksi, sillä rahalla ei oikein pääse hyppimään. Mihin opiskelijalla sitten menee rahaa ja paljonko rahaa tarvitsisi kuukaudessa? Kun lähdet miettimään omaa asuntoasi ja opiskelua toisella paikkakunnalla, tutustu alueen vuokriin, asuinalueisiin, oppilaitoksiin ja niiden palveluihin. Suurimmat kulut opiskelijalla tulevat asumisesta, joten oppilaitoksen asuntolaa kannattaa hyödyntää.

 

Mietitäänpä hetki vaikka ammattikorkeakoulun opiskelijaa Turussa. Lasketaan hänen menojaan ja tutustutaan samalla hieman tukien määrään. Oletetaan, että opiskelijamme elää vuokra-asunnossa. Hän on saanut hankittua opiskeluun tarvittavat välineet, oppikirjat ja mahdolliset työvaatteet. Niiden hankkimiseen hän on ehkä joutunut jo ottamaan opintolainaa.

Kiinteät menot

Vuokra-asuntojen keskihinta Turussa oli alkuvuonna 2018 12,72 € / neliö (lähde: https://www.stat.fi/til/asvu/2018/01/asvu_2018_01_2018-05-03_tau_001_fi.html). Leikitellään tällä tiedolla hieman. 30 neliön yksiön vuokra olisi noin 380 € kuukaudessa. Kun tutustumaan esimerkiksi vuokraovi.comin tarjontaan Turun yksiöissä, ovat vuokrat pikemminkin 480 euroa kuussa, mikäli haluaa oman yksiön eikä solukämppää. Otan laskelman vuokrakuluiksi 400 euroa ja lisään siihen 65 euroa vesi- ja sähkökuluja. Vuokra-asuntojen vesi- ja sähkö voidaan laskuttaa tasasummin kuukausittain tai mittarin mukaan tarkkana kuluna. Oletetaan, että vesimaksu on 15 € per henkilö ja sähköä menee 50 euroa kuukaudessa. Lisäksi toivotaan, että opiskelijamme asunto on kaukolämmössä eikä lämmityksestä aiheudu lisää kuluja.

Opiskelijakortti helpottaa opiskelijaa monilla alennuksilla. Ruokailu oppilaitoksella voi olla maksullinen, mutta opiskelijakortilla (joka jokaiselle oppilaitoksen opiskelijalle kuuluu) ruokailu on ilmainen. Älä siis jätä ateriaa väliin. Jos yhden aterian hinta on vain 4 euroa ja käyt syömässä joka arkipäivä, säästät jo 80 euroa ja saat vatsasi täyteen ainakin yhdellä aterialla. Esimerkin opiskelijamme asunto ei kuitenkaan ole ihan oppilaitoksen vieressä. Tässäkin auttaa opiskelijakortti, joka antaa oikeuden opiskelijahintoihin matkustettaessa linja-autolla tai junalla. Jos käyttää aktiivisesti paikallisliikennettä esim. koulumatkaan tai kauppareissulle voi olla järkevää hankkia paikallisliikenteen kausikortti. Kausikortti on voimassa 30 päivää eli kuukaudessa opiskelijamme maksaa kulkemisestaan 36 euroa. Tämäkin kulu säästyy, kun on valmis kulkemaan kävellen tai pyörällä. Jätetään siis kulkemisen kulut vielä pois.

Opiskelija tekee tehtäviä puhelin kädessä

Opiskelun ja voisi kai sanoa, että nykyisin elämän kannalta tärkeä on internetyhteys ja älypuhelin. Opiskelijamme voi omistaa kannettavan tietokoneen ja älypuhelimen. Hänellä on molempiin nettiliittymä ja hankintojaan hän lyhentää kuukausittain osamaksusopimuksen mukaan. Hän maksaa hankintansa itse, joten hänen on täytynyt valita pienen kuukausihinnan sopimukset. Puhelimen ja kannettavan tietokoneen kuukausilyhennys pitkässä 24 tai 36 kuukauden sopimuksessa on puhelimen osalta 10 euroa ja kannettavan osalta 15 euroa kuukaudessa. Opiskelijamme on säästäväinen eikä hänen tietokoneessaan ole omaa nettiä. Hän ottaa puhelimeen rajattoman liittymän ja käyttää sitä tukiasemana tarvittaessa. Lisäksi hän hyödyntää monien julkisten paikkojen ilmaista wifi-yhteyttä. Puhelimen liittymä maksaa 25 euroa. Nämä ”mobiilikulut” ovat siis niukasti eläen 50 euroa kuukaudessa.

Opiskelijamme kulut ovat nyt vähän yli 515 euroa kuukaudessa. Tästähän puuttuu vielä vaikka mitä? Mites ruoka, kodin taloustarvikkeet, vaatteet, mahdolliset vakuutukset ja muut kulut? Lisätään vielä ruoka- ja kodintaloustavarakulut 400 euroa. Monet vuokra-asunnot vaativat myös oman kotivakuutuksen. Jos takki tai kengät menevät rikki, ei uutta ihan niin vain ostetakaan. Lisätään varautumista muihin kuluihin 15 % kuluista, jolloin opiskelijamme menot ovat 975 euroa kuussa. Tämä menoerä tulisi siis tuloilla kattaa, jotta laskelmamme opiskelija pärjäisi menojensa kanssa.

Opiskelijaelämä on nuukaa ja siksi on osattava seurata menojaan. Jo pienet herkuttelut voivat nostaa kuukausimenot yli budjetoidun. Jos opintojen ohella et pysty työskentelemään, ovat opintoetuutesi ainoa tulosi ja menosi on sopeuduttava siihen.

Opiskelijan tulot

Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainasta. Kelan sivujen mukaan 18 vuotta täyttäneen itsenäisesti asuvan korkeakouluopiskelijan opintoraha on noin 250 euroa kuukaudessa. Opintoraha on veronalaista tuloa ja siitä pidätetään 10 % vero. Mikäli ei ole muita tuloja, on prosentti turhan suuri ja kannattaa hakea verokortti Kelaa varten. Jos opiskelijalla on muita tuloja, on seurattava tarvitseeko prosenttia nostaa. Näin ollen opiskelijamme saa 225 euroa opintorahaa.

Opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin viime vuoden elokuussa. Kelan laskurin mukaan saamme opiskelijallemme 312 euroa asumistukea. Asumistukikin on veronalaista tuloa, joten vähennetään se 10 %, jolloin opiskelijamme tulot ovat yhteensä noin 506 euroa. Huomaatteko jo opiskelijan ongelman?

Opiskelija tekee koulutöitä kahvilassa

Valtio takaa opiskelijalle opintolainaa. Se on eräänlaista opiskelukulujen jakamista opiskelijan ja valtion kesken. Opiskelu on Suomessa ilmaista ja opiskellut aikuinen luultavammin työllistyy ja tuottaa yhteiskunnalle. Opiskelija ei kuitenkaan voi saada perustoimeentulon tukea ellei hän ole nostanut opintolainaa. Toimeentulotuki on ns. viimeinen oljenkorsi.

Opintolainan määrä on korkeakouluopiskelijalle 650 euroa kuukaudessa. Laina sovitaan pankissa, joten nostotavat, erät ja lainanmäärän voi sopia itselleen sopivaksi. Lainaa ei esimerkiksi ole pakko nostaa kuukausittain, jos käyt esimerkiksi töissä etkä halua kasvattaa lainaasi. Näissä tilanteissa ainoa helpotus voisi olla, jos pikavippi tulisi heti tilille, niin silloin voisi oikeaan elämiseen jäädä myös enemmän käyttörahaa.

Esimerkkimme opiskelija saa opintotuen eli opintorahan ja opintolainan sekä asumistuen. Hänen tulonsa ovat nettona 1 156 euroa. Näin ollen hän selviää kuukausittaisista menoistaan opintolainan ansiosta. Herroiksi hän ei kuitenkaan pääse elämään jos mielii hankkia itselleen kunnollista ruokaa, varautua vakuutusmenoihin tai käyttää seutulippua matkustamiseen, niistä opiskelijaelämän illanvietoista puhumattakaan.

Lopuksi

Opintotuki ja asumislisä riittävät opiskelijamme edullliseen elämään esimerkissä. Elämä ei kuitenkaan ole täysin suunniteltavissa ja laskettavissa. Kaikki eivät myöskään halua velkaantua opiskellessaan ja käyvät siksi töissä. Tämä on itsenäinen ja rehellinen keino, mutta pitää muistaa myös oma terveys ja opintojen eteneminen. Onko sinulla aikaa sekä työlle että opiskelulle? Jos teet pitkää viikkoa molempien parissa, kuinka pitkään jaksat? Onnistumisen sävelet lienevätkin näiden tapojen yhdistelmissä. Työskentelee silloin kun se on opintoihin sopivaa, jotta opinnot eivät veny ja hallitsee talouttaan niin ettei kasvata harmaita hiuksia jo opiskelijana.