Kun odottamaton meno yllättää – Huomioi nämä!

Hajosiko kodinkone? Tai jättikö auto tien sivuun? Usein  yllättävät lisämenot eivät  kuulu vakuutusten korvauspiiriin. Miten odottamattomasta rahanmenosta silloin selviää? Oli syy yllättäviin kuluihin mikä tahansa, kannattaa miettiä tarkkaan, miten menot rahoittaa.

Kuka maksaa laskun?

Vahingon sattuessa kannattaa ensin selvittää, kenelle kulujen maksaminen kuuluu. Usein unohdetaan, että vastuu laskusta ei aina automaattisesti kuulu itselle. Esimerkiksi vuokra-asunnossa uuden pakastimen rikkoutuneen tilalle maksaa asunnon omistaja. Mikäli tuotteella on takuu vielä voimassa, saattaa myyjä olla korvausvelvollinen. Lisäksi etenkin kodinkoneista puhuttaessa jatkuu valmistajan virhevastuu vielä myyjän takuun eräännyttyä.

Kulut omasta pussista

Mikäli maksu kohdistuu omaan lompakkoon, olisi mukavaa, jos omat säästöt riittäisivät kuluihin. Säästäminen onkin paras tapa suojautua arjen yllätyksiltä. Jos pahan päivän varalle ei vielä ole ehtinyt säästämään, kannattaa tarkastella omia tuloja ja menoja. Oman talouden budjetointi on helppo ja tehokas tapa nähdä, mitä ei-pakollisia menoja voisi vähentää uusien kulujen kattamiseksi.

Toinen hyvä tapa hankkia lisätienestiä on myydä tarpeetonta tavaraa. Erityisesti kesä on pihakirppisten juhla-aikaa ja internetin osta ja myy -sivuilla  tavara vaihtaa omistajaa nopeasti. Vahingon tapahduttua moni kompastuu säästämään väärässä paikassa: Yleensä uutta ostaessa halvalla ei saa laatua, ja laatu tarkoittaa säästöä pidemmän käyttöiän myötä. Halpa pyykkikone tai sohva ei nimittäin kestä yhtä pitkään, kuin laadukkaampi ja kalliimpi malli.

Joskus päädytään säästämään kustannuksissa tekemällä huolto- ja korjaustöitä itse. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa, että valmistajan ja myyjän vastuu tuotteeseen loppuu. Itselle kannattaakin olla rehellinen, ja tietää milloin on parempi maksaa ammattilaiselle, jotta turhilta lisävahingoilta säästytään.

Ulkopuolinen rahoitus

Joskus tilanne voi olla se, että omat säästöt eivät riitä äkillisten menojen maksamiseen, vaan tarvitaan ulkopuolista rahoitusta, eli lainaa. Ennen lainan ottamista tulee miettiä tarkkaan, onko suunniteltu hankinta todella tarpeellinen ja riittävätkö varat lainan takaisinmaksuun.

Lainaa tarvittaviin hankintoihin on mahdollista saada hyvin pienistä summista aina kymmeniin tuhansiin euroihin. Suuriin hankintoihin voi sopia parhaiten vakuudellinen kulutusluotto, kuten pankkilaina. Jos rahantarve on pienempi, voi järkevin ratkaisu olla luottokortti tai joustoluotto, joka toimii kuin luottokortti, mutta ilman fyysistä maksukorttia. Lainaa ottaessa kannattaa muistaa huomioida lainan kokonaiskustannukset, jotta luoton todellinen hinta on selvillä jo lainaa ottaessa. Näin pystyt suunnittelemaan paremmin luoton takaisinmaksun.

Lue myös: Kuinka rahoittaa kesälomamatka?

 

Joonas Virolainen

VertaaEnsin.fi lainavertailusivusto