5+1 vinkkiä kotimaan matkailuun!

Suunnitteletko lomareissua kesäksi? Mitäpä jos tänä kesänä tutustuisit paremmin omaan kotikaupunkiisi tai suuntaisit johonkin Suomen kauniista kesäkaupungeista?

Staycation eli lähilomailu tulee englanninkielisistä sanoista stay ja vacation ja ilmiö on vallannut Suomen tänä vuonna. Tässä 5 syytä, miksi viettää staycation omassa kotikaupungissasi tai lähistöllä ulkomaanmatkan sijaan!

1. Irtiotto arjesta

Staycationille lähtiessäsi lomasi alkaa heti eikä tuntien rasittavan matkustamisen jälkeen. Lähelle matkustaessa loman pituus voi olla esimerkiksi vain yhden vuorokauden, siis pikainen irtiotto arjesta vaikka keskellä viikkoa jos aikataulut sallivat!

Staycationin suunnittelu lähtee siitä, että varaat majoituspaikan omasta kaupungistasi. Monikaan ei ole varmasti ikinä yöpynyt kotikaupungissaan muualla kuin omassa kodissaan. Jo pelkkä vieraassa ympäristössä nukkuminen on elämys ja saa ajatukset irti arjen kiireestä. Kun kaupunki ei ole aivan uusi, voit rauhassa nauttia hotellin rauhasta ja nukkua pitkään ilman huonoa omatuntoa siitä, että pitäisi jo olla kiertelemässä lomakohteessa. Heräile siis rauhassa uuteen päivään ja nauti aamiainen ilman kiirettä!

2. Älä huolehdi pakkaamisesta

Lähilomailun hyvänä puolena on kevyt pakkaaminen. Mikäli yövyt vain yhden yön, jo pelkällä hammasharjalla pärjää. Suomen kesä on arvaamaton ja hätätapauksessa voit piipahtaa kotona vaihtamassa vaatteet, jos kesäsää yllättääkin. Lähelle matkustaessa ei myöskään tarvitse huolehtia esimerkiksi rahaan liittyvistä käytänteistä, jotka pitää ottaa huomioon ulkomaille matkustaessa.

3. Ihan turrena

Pistä turisti-moodi päälle ja tutustu omaan kotikaupunkiisi aivan uusin silmin. Käy museossa, teatterissa tai nauti puistosta, jossa et ole koskaan käynyt! Staycationin aikana on myös aikaa käydä rauhassa juuri siinä uudessa kahvilassa tai ravintolassa, jotka olet jo pitkään halunnut testata. Mikäli innostut shoppailemaan kiertelyn lomassa, lähimatkailussa on se hyvä puoli, ettei päätöksiä tarvitse tehdä heti vaan voit palata putiikkiin lomasi jälkeenkin.

4. Ympäristöystävällisempi valinta

Lähilomailu ei vaadi lentämistä eikä välttämättä autoiluakaan ja näin kuormittaa selvästi vähemmän ympäristöämme. Käytä hyväksesi kaupungin julkista liikennettä ja nauti maisemista! Staycationin ajatukseen liittyy kiinteästi myös elämysmatkailu, joka on osa kestävää kehitystä. Elämysmatkailun tarkoituksena on nauttia kokemuksista ja palveluista materiaalin ostamisen ja kulutuksen sijaan.

5. Tue paikallista toimintaa

Ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon lisäksi staycation antaa tilaisuuden tukea paikallisia palveluja. Nauti paikallisista palveluista, elämyksistä ja nähtävyyksistä ja tue samalla paikallisia yrittäjiä.

+1 Budjettimatka

Lähilomailussa säästät matkustuskustannuksissa siirtyessäsi kotiovelta kohteeseen ja voit päättää, käytätkö säästyneen rahan johonkin muuhun vai panostatko esimerkiksi majoituspaikkaan tai ravintolaillalliseen. Lomabudjetti kannattaa suunnitella huolella jo etukäteen, jotta loman aikana ei tarvitse huolehtia rahankulutuksesta vaan voit nauttia täysin rinnoin vapaa-ajastasi ja rentoutua. Ennen lomaa kannattaa myös vertailla sinulle edullisin tapa rahoittaa lomamenot.

Mikäli lomakassasi ei ole vielä kasassa, muista apunasi oleva Euro24 Joustoluotto.