Lue 5+1 vinkkiä säästämiseen

Pahan päivän varalle säästäminen on hyvä tapa varautua ennakoimattomiin menoihin. Elämä on arvaamatonta, ja vaikeuksien koittaessa olisi mukavaa, ettei rahasta tarvitsisi huolehtia. Pienikin säästössä oleva summa takaa mielenrauhan, mutta usein säästäminen jää kuitenkin vain ajatuksen tasolle. Tässä muutamia vinkkejä, miten säästämisessä pääsee alkuun!

1. Luo säästöillesi erillinen säästötili

Säästötili auttaa sinua pitämään säästöt erillään muista rahoista, ja säästötili tarjoaa usein käyttötiliä paremman koron. Pyri kuukausittain säästämään palkasta edes pieni summa. Voit määrittää verkkopankissa tilisiirron tapahtumaan kuukausittain esimerkiksi tilipäivänä, jolloin säästäminen tapahtuu lähes huomaamatta.

2. Kartoita menosi

Kerää kuukauden ajan kaikki kuitit talteen, ja katso kuun lopussa mihin rahasi menevät. Näin huomaat mistä suurimmat menosi syntyvät, ja mistä olisi mahdollista vähentää. Syötkö usein ulkona? Maksatko kuukausittain lehtitilauksesta, jota et edes ehdi lukemaan? Säästökohteita kartoittaessa on hyvä muistaa, että itse valmistettu ruoka tulee pitkässä juoksussa paljon halvemmaksi kuin ulkona syöminen. Monista lehdistä löytyy myös sähköiset versiot, joten suuri osa kirjoituksista on mahdollista lukea myös ilmaiseksi.

3. Budjetoi

Laadi budjetti tuloista ja menoista.

Suunnittele menosi etukäteen ja laadi itsellesi budjetti, johon laitat tulot ja menot. Kulutuksesi pysyy paremmin hallinnassa, kun suunnittelet etukäteen menosi. Tärkeintä on pyrkiä pysymään luomassaan budjetissa ja välttää tarpeettomia menoja. Budjetti kannattaa tehdä sitten, kun on ensin onnistuneesti kartoittanut kuukausittaiset menot.

4. Maksa laskusi ajoissa

Budjetoinnissa kannattaa muistaa varata riittävästi rahaa kuukauden pakollisiin laskuihin. Jos laskun eräpäivä ylittyy, joutuu usein maksamaan viivästysmaksuja ja -korkoja. Näin ollen laskun loppusumma voi kasvaa nopeastikin suuremmaksi kuin oli alun perin tarkoitus. Usein eräpäivissä voi olla myös joustovaraa, joten ole tarvittaessa ajoissa yhteydessä laskun lähettäjään.

5. Vertaile hintoja

Ota tavaksi vertailla hintoja ennen ostoksen tekemistä. Ruokaostoksilla vertailu tapahtuu helposti esimerkiksi kilohintoja tarkkailemalla, mutta suuremmissa ostoksissa on hyvä tehdä ennakolta tutkimusta edullisimmasta vaihtoehdosta. Muista kuitenkin, että hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä, joten joissain tilanteissa hieman kalliimman vaihtoehdon valitseminen saattaa olla pidemmän päälle kannattavampaa.

+ Kaikesta ei kuitenkaan kannata säästää

Terveys ja muut elämän välttämättömyydet eivät ole oikea paikka säästää. Säästä siis sen verran kuin sinulla on varaa, mutta huomioi, ettei elämänlaadun kuuluisi vähentyä merkittävästi. Kun pidät järjen mukana säästökohteita miettiessäsi, huomaat ennen pitkää säästämisen olevan hauskaa!

 

Euro24.fi tarjoaa kuluttajille 2000 euron joustoluottoa. Joustoluotto on helppo ja vaivaton vaihtoehto paikkaamaan tilapäistä rahantarvetta. Joustoluotosta ei aiheudu mitään ylimääräisiä kuluja sen ollessa käyttämättömänä. Maksat siis ainoastaan siitä luotosta, minkä käytät Käyttämällä lisäksi kampanjakoodia SYYS17 uudet asiakkaat saavat ensinostonsa 500 euroon asti nostokuluitta!