Kirjoita muistilista asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon, kun olet hakemassa uutta työpaikkaa.
On onni löytää itselleen sellainen työpaikka, missä viihtyy. Työpaikkaa valitessa asiaan vaikuttaa oma koulutus- ja työhistoria. Riippuen työnantajasta, joillekin työnantajille ei ole väliä, onko hakijalla riittävää koulutusta avoimeen tehtävään, koska tällöin työntekijä perehdytetään hyvin. Pätevällä ja määrätietoisella työnhakijalla tuskin on vaikeuksia työllistyä. Tänä päivänä säännöllisen palkkatulon nauttiminen on eräänlainen lottovoitto, sillä tietyillä aloilla on haasteellista työllistyä. Töitä kuitenkin löytyy, jos osaa pitää silmät ja mielen avoinna. Kaikki työkokemus on aina hyödyllistä.
Joskus oma säännöllinen päivätyö saattaa tuntua puuduttavalta. Hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, jos aamulla töihin meno tuntuu takkuiselta ja pelkkä ajatuskin nykyisestä työpaikasta aiheuttaa huonoa oloa. Työpaikan vaihdossa kannattaa myös noudattaa niin sanottua viiden vuoden sääntöä; mikäli työsuhteen aikana ei ole tapahtunut minkäänlaista etenemistä tai tiedossa ei ole itseä tyydyttävää palkan korotusta, on hyvä syy vaihtaa maisemaa.
Irtisanoutuminen ilman varasuunnitelmaa on sama asia kuin ampuisi itseään omaan nilkkaan. Siksi kannattaa olla valmiina pakoreitti, jolloin välttyy taloudelliselta katastrofilta eli karenssilta. Käytännöllisesti ajatteleva henkilö on kerryttänyt työsuhteensa aikana pohjakassaa työttömyyden varalle, jolloin työttömyysajalla ei putoa tyhjän päälle. Mikäli oma nykyinen pesti nyppii, kannattaa viimeistään nyt aloittaa uuden työpaikan etsintä. Tässä artikkelissa kerron, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon hakiessa uutta työpaikkaa.
Muistilistan ensimmäinen ohje: esitä itsellesi kysymyksiä ja pohdiskele
Miksi nykyinen työ tuntuu tervan juonnilta? Vai haluatko kenties vain uusia haasteita? Mitä haluat työelämältä ja omalta uraltasi? Mikä on itseäsi tyydyttävä palkkataso? Saavutatko sen nykyisellä koulutuksellasi? Kannattaa myös pohtia omia mielenkiinnon kohteita ja omaa osaamistaan. Kun ajatukset ovat selkeät, on sopiva hetki alkaa katselemaan avoimien työpaikkojen markkinoita.
Aloita etsintä!
Jos työaikana on mahdollista olla näyttöpäätteellä, niin hyödynnä tällainen mahdollisuus. Aika on rahaa. Selaa avoimia työpaikkoja vaikkapa Duunitorin ja TE-toimiston sivustolta. Uutta työpaikkaa etsiessä ei kannata olla liian nirso, sillä kaikki työkokemus on aina eteenpäin. Jos tarjolla ei ole muita kuin määräaikaisuuksia tai osa-aikatöitä, ota myös sellainen työ vastaan. Osa-aikatyössä on sellainen hyvä puoli, että aikaa ja voimavaroja jää jollekin muulle, esimerkiksi itsensä kehittämiseen tai työnhakuun. Tai ehkäpä toisen työn tekemiseen. Jos omaa koulutusta vastaavia töitä ei löydy, kannattaa olla avarakatseinen ja hakea myös muita töitä. Monet työnantajat tarjoavat laadukkaan perehdytyksen, jolloin oppii talon tavoille. Asiantuntijatyössä korostuu koulutustaustan tärkeys.
Olethan verkostoitunut?
Onhan sinulla suosittelijoita? Nykyään monet rekrytoijat edellyttävät niitä. Suosittelijaksi käy hyvin kollega tai esimies. Suosittelija takaa sen, että sinuun voi luottaa ja että suoriudut töistä moitteettomasti. Se antaa hyvän vaikutelman. Työllistyminen voi tapahtua myös omien kontaktien avulla. Jos jokin tuttu tietää työvoiman tarpeen jossain firmassa, kannattaa rohkeasti kysellä ja osoittaa oma kiinnostus.
Sosiaalisen median voima
Sosiaalinen media (tutustu täällä Euro24:n Facebook-sivuihin) on tullut jäädäkseen. Niin myös työelämään. Monilla asiantuntijoilla on hyvä olla LinkedIn-profiili, joka on eräänlainen työelämän Facebook. Sinne voi kirjoittaa vapaasti omasta työ- ja koulutushistoriasta, omasta osaamisestaan ja verkostoistaan. Se voi olla erittäin hyödyllinen verkostoitumisen kannalta. Hyvin tehty LinkedIN-profiili on kuin laittaisi kalaverkot vesille. Joskus voi sattua onni kohdalle. Jos et ole asiantuntijatason ammatissa, voit siitä huolimatta luoda sinne profiilin. Kannattaa myös googlettaa oma nimi ja katsoa, mitä löytyy. Monet työnantajat saattavat googlettaa sinut ennen rekrytointipäätöstä. Siksi on suositeltavaa olla erittäin tarkka siitä, mitä sosiaaliseen mediaan kirjoittelee. Omasta Twitter-tilistä voi olla vain plussaa työtä hakiessa, jos se sisältää nokkelia kirjoituksia.