Jokainen opiskelija toivoo jossain vaiheessa lisää rahaa elämiseensä. Pelkällä opintotuella ei pitkälle pötkitä ja vastaan voi tulla hankintoja ja menoja, joihin tulee varautua. Säästäminen on hieno keino varautua tulevaan, mutta silloin pitää olla jotain mistä säästää. Hankkimasi lisätulot voivat kuitenkin vaikuttaa opintotukesi määrään, joten perehdy ensin tulorajaan ja muista seurata tulojesi kertymistä. Näin et joudu palauttamaan jo maksettuja tukia, kun pysyt tilanteesi tasalla. Mistä lisätuloja voisi sitten saada?
Osa-aikatyöt opiskelujen ohella
Ihanteellistahan on saada säännöllinen tulo työllistymällä. Käytännössä opiskelu kuitenkin rajoittaa työaikaasi ja omaa jaksamistasi. Älä kuluta itseäsi puhki, sillä siitä kärsii niin työt, opinnot, läheisesi kuin sinä itsekin. Opiskelijalla harvemmin on työkokemusta ehtinyt kertyä ja mahdollisuus työhön sopivilla työajoilla on rajattu. Käytännössä opiskelija tarvitsee osa-aikatyön kouluajan ulkopuolella. Ymmärrettävä on myös oma tilanne ja asennoituminen. Et voi heti päästä unelmatöihin ilman koulutusta, kokemusta ja aikaa, mutta se ei tarkoita, että opiskelevaa työntekijää saisi huonosti kohdella. Et opintojen aikaisilla töillä välttämättä rikastu, mutta oikealla asenteella ja miellyttävässä työympäristössä jaksaa työskennellä. Lisätulot taas helpottavat omaa arkeasi. Opiskelijalla on mahdollisuus työllistyä myös opiskelemalleen alalle, esim. työharjoitteluiden kautta, joten suunnittele harjoittelujaksosi hyvin. Hae paikkaan missä olisit valmis työskentelemäänkin tai josta voit saada hyvän suosittelijan.
Opintojen aloittamisajankohdasta ja omista valmiuksistasi riippuen voit kokeilla alaa kuin alaa. Opiskelijalle sopivia osa-aikatöitä ovat esim. postin jako, kahvilan tai pikaruokaloiden työt, kaupan alan työt, siivous, myyntityöt tai puhelinmarkkinointi. Mikäli olet suustasi valmis ja tulet ihmisten kanssa toimeen, voit provisioiden ansiosta tienata myyntityössä ihan mukavasti. Unohtaa ei tietenkään sovi erilaisia kesätöitä ja niiden jatkomahdollisuuksia.
Pullojen keräily, mielipidekyselyihin vastaaminen tai kosmetiikkakokeilijana oleminen ei ehkä täytä tarpeitasi, joten tähtää pidemmälle. Harrastatko jotakin, mistä voisit saada lisätuloja? Nousussa oleva kevyt yrittäjyys antaa mahdollisuuden oman työn laskuttamiseen ja omien taitojen kokeiluun ikään kuin ammatinharjoittajana. Tutki siis itseäsi löytääksesi omaa osaamistasi ja vahvuuttasi. Sitten voit keksiä tapoja hyödyntää niitä. Voit tehdä ihan kotihommia, lastenhoitoa ja siivousta. Huomioi myös sesonki: tarjoa naapureille vaikka ikkunoiden ja autonpesua, kukkapenkkien laittoa sekä nurmikonleikkuuta. Jos olet käsistäsi taitava ja neulot tai ompelet, kokeile tarjota osaamistasi vaikka vetoketjun vaihtamiseen. Jos kirjoittelet mielelläsi, mieti voisitko hyödyntää sitä. Opiskeletko kieliä tai oletko kaksikielinen? Voisitko tarjota tukea kielenopiskeluun jollekin toiselle? Kokeile rohkeasti.
Tienaa rahaa tekemällä töitä netissä
Suosituilla blogeilla tai nettivideoilla voi myös tienata rahaa, mikäli sellainen on sinulle luontevaa ja olet valmis laittamaan oman persoonasi peliin. Se on kuitenkin pitkä tie, joka ei voi perustua vain ajatukselle lisätienesteistä. Voit ilmoittaa itsesi työnhakijaksi vaikka sosiaalisessa mediassa ja tietysti kysellä omasta lähipiiristäsi hommia. Verkostoitumalla tavoitat töitä ja paikkoja, joita ei julkisesti haeta. Käy tapahtumissa ja rekrytointimessuilla löytääksesi ideoita. Lomat tai opiskeluaikataulusi voivat mahdollistaa myös kokoaikatyöskentelyn tietylle aikavälille. Selvitä siis tällaiset ajat hyvissä ajoin ja valmistaudu esim. hakemalla työt valmiiksi siihen ajanjaksoon. Jos olet valmis matkustamaan, pidä ovet avoinna oman kotikaupunkisi ulkopuolelle, kenties ulkomaille asti. Olisiko sinusta au pairiksi tai kenneltytöksi?
Älä lannistu siihen jos et töitä heti löydä. Voit ilmoittautua vaikka vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoistyötä on monenlaista luonnosta, eläimistä, lapsista, vanhuksista ihan mihin vain, niin Suomessa kuin ulkomailla. Vapaaehtoistyö antaa sinulle paljon. Autat ja teet hyvää muille, tutustut uusiin ihmisiin, verkostoidut ja saat uudenlaista kokemusta. Vaikka et palkkaa saisikaan, oppi on korvaamatonta. Muista työnhaussa mainita myös tekemäsi vapaaehtoistyö. Sekin on kokemusta ja kertoo sinustakin paljon työnantajalle. Kenties se on juuri se syy, miksi pääset töihin? Yrittänyttä ei laiteta, kokeilematta et voi tietää.