Näin valmistat kevyttä kesäruokaa edullisesti

Ah, kesä ja lämpö. Grillikausi on alkanut ja joka paikka tihkuu makkarantuoksua ja rasva sen kuin tirisee. Eipä kesällä tarvitse silti övereitä vetää. Huomaa mitä kaikkea kesä tarjoaa ja hyödynnä sesongin kasvikset ja vihannekset. Kevyt kesäruoka toimii erinomaisesti niin kuumana kuin viileänä kesäpäivänä. Kuumassa jaksaa puuhatakin paremmin, kun vatsa ei ole makkaraa turvollaan.

Kasvata itse

Kesä on kasvun aikaa. Kasvata itse vihanneksia, kasviksia, mausteita ja salaatteja. Kotona onnistuu mm. kurkut, herneet, tomaatit, porkkanat, perunat, sipulit ja salaatit. Parhaimmillaan saat kotona kasvatettua koko kasviskeittosi. Helpoimmillaan ostat kaupasta esim. ruukkusalaatin ja istutat multaan, vaikka maitotölkkiin. Pienet ruukkuyrtit kasvavat vaikka keittiössä ja tuovat vielä ihanan tuoksun. Parveketta voit myös hyödyntää, mikäli omaa pihamaata ei ole. Omiin tarpeisiin on helppo kasvattaa vaikka perunat ämpärissä ja mansikoita amppeelissa. Voit istuttaa taimia vaikka suoraan multasäkkiin. Ei kovin kaunista, mutta helppoa ja vaivatonta. Seuraile erilaisia puutarhamyymälöitä ja silmäilee taimia valmiiksi, jotta et osta vahingoittunutta kasvia. Paitsi, että itse kasvattamat maistuvat usein parhailta, niiden kanssa puuhatessa tulee hyvä mieli.

Kuvassa kesän herkkumarja, eli vadelma

Käytä myös runsaasti kesän yrttejä ja marjoja. Kasvata itse vaikka minttua ja muista kysyä naapurin marjapuskien tilannetta. Olisiko yhteinen puutarhailu hyvä vinkki ja idea esim. iäkkään naapurisi kanssa? Peruna- ja porkkanamaan voi perustaa myös mökillekin. Mikä sen ihanampaa kuin vetää juhannuspöytään uudet perunat omasta maasta. Tutustumalla paremmin suomalaiseen luontoon, voit löytää syömäkelpoisia kasveja kotipihasta ja kotipihan ulkopuoleltakin. Muistathan kuitenkin varovaisuuden ulkona kerättäessä, etkä esim. tien varrelta kerää mitään syötäväksi.

Seuraa tarjouksia ja suunnittele ruokalistasi

Kauppojen mainoksia pukkaa välillä olemaan liiankin kanssa, mutta tarjouslehden kanssa on loppujen lopuksi helppo suunnitella edullinen viikon ruokalista. Muista hyödyntää aikaisemman ateriat aineksia myös seuraavassa ruoassa, niin et joudu aina aloittamaan ruoanlaittoa alusta. Monia ruokia on edullisempi valmistaa isompi määrä. Pakasta ylimääräinen ateriakokonaisuus tai jaa raaka-aineet valmiiksi kypsiin rasioihin toista aterian valmistusta varten. Hyödynnä erilaiset säilömistavat ja ruoan monikäyttöisyys, esim. porkkana sopii tuoreena vaikka raasteeksi, sen voi säilöä kokonaisena tai kuution keittoon, sen voi survoa perunasoseeseen tai tehdä vaikka laatikoksi. Älä muuten tuijota pelkkää tarjouslehteä, vaan tutustu tuotteidesi hintoihin. Tarjous ei aina ole edullisempi kuin aikomasi ostos. Vertaile kilohintaa niin saat paremman käsityksen edullisuudesta. Muista vierailla myös toreilla. Isommilla ostosmäärillä pääsee hinnastakin monesti tinkaamaan.

Suunnittelemalla ruokalistasi, saat ruokavaliostasikin monipuolisemman ja ostoskorin hintaa alemmaksi. Kuinka moni käykään kaupassa ilman suunnitelmaa ja lähtee mukanaan kahden kassin kanssa, kun oikeasti tarvitsi hakea vain maitopurkki? Hyödynnä sesongin kasvikset, kun hinta on alempi kuin talvella. Pohdi myös muita grillattavia pihvien ja makkaroiden oheen, niin kevenee lautanen vähän muillakin. Kokeile grillata esim. tomaatteja ja ananasta.

Kesäruokaa

Mikäs sitten on sitä kevyttä kesäruokaa? No tietysti mieleen tulevat erilaiset raikkaat salaatit ja smoothiet. Raikkaan smoothien tai juoman saa sekoittamalla esim. kurkkua, limeä, spritea, whissyä ja jäitä. Jos kokkailu muutenkin sujuu, niin kokeile tehdä omia jäädykkeitä marjasmoothiesta tai mikset yrittäisi valmistaa itse jäätelöä? Älä kuitenkaan unohda lämmintä ruokaa, sillä useat edulliset keitot sopivat kesään, esim. kesäkeitto ja pinaattikeitto. Risottoon ja ruoanlisukkeiksi voit itse säilöä esim. suolakurkut. Mikäli harrastat kalastusta, saat kotimaisista kaloista oivan ja edullisen lisän ruokavalioon kesän aikana. Esimerkiksi ahvenfileet ovat ehkä työläitä peratessa, mutta edullisia ja jopa lasten mato-ongella saatavissa. Katiskasta voit saada isompaa kalaa oikein savustettavaksi asti. Saat koko perheen osallistumaan, kun ruokaa hankitaan, kasvatetaan ja valmistetaan yhdessä.