Oma talous: raha-asiat kuntoon

Alkanut vuosi on monelle uusien tuulien aikaa. Kevättalven aurinko paistaa kauniisti hiihtoladuilla, pianhan on jo hiihtolomatkin! Uusi vuosi ja kevättalvi ovat myös hyvää aikaa laittaa oma talous ja raha-asiat kuntoon. Onko rahankäyttösi lisääntynyt alkuvuodesta vai onko rahaa jäänyt tavallista enemmän säästöön? Oletko tehnyt heräteostoksia, tai onko talouttasi rasittanut yllättävät kulut?

Henkilökohtaisen budjetin suunnittelu ja päivittäminen heti alkuvuodesta ovat hyvä tapa suunnata kohti kevättä. Kun suunnittelet omaa talouttasi pitemmällä tähtäimellä, voit varautua yllättäviinkin menoihin ja taloudenhallintasi on järjestelmällistä. Suunnittelemalla uuden henkilökohtaisen budjetin, voit saada karsittua ylimääräisiä kuluja päivittäisestä rahankäytöstäsi ja laittaa nämä säästöön tulevaa varten! Alle olemme listanneet muutaman vinkin, kuinka lähteä suunnittelemaan omaa budjettia.

 

1. Laske tulosi

Laske tarkkaan, kuinka paljon sinulla on kuukaudessa rahaa käytössä verojen jälkeen. Kuukausittaisia tuloja voivat lisätä esimerkiksi vanhojen tavaroiden myynti kirpputorilla tai lisätyöt.

 

2. Laskujen maksu

Kun tiedät kuukausittaiset tulosi, käy tämän jälkeen läpi menosi

  1. Asumiskulut (vuokra tai asuntolaina, vesi, sähkö)
  2. Välttämättömät kuukausittaiset menot(ruoka, vakuutukset, puhelinlaskut, lääkkeet ja muut pakolliset menot)
  3. Muut laskut

Maksa laskut ajallaan ja suunnittele laskujenmaksu näiden kategorioiden pohjalta, näin vältyt ylimääräisiltä kuluilta. Tarkasta samalla, mihin rahaasi käytät. Löysitkö yllättäviä tai tarpeettomia kuluja? Muistathan myös kilpailuttaa esimerkiksi sähkölaskun, vakuutukset ja matkapuhelinliittymät? Näin voit säästää useita kymppejä kuukaudessa, ja vuodessa tästä kertyy jo satasten säästö! Huomioithan myös mahdolliset lainakulusi, esimerkiksi joustoluoton tai luottokortin kuukausittaiset kulut. Mikäli pystyt, lyhennä luottoasi enemmän ja säästät kuluissa!

 

Onko nurkkiisi kerääntynyt käyttämätöntä tavaraa?

Sinulle vanhat luistimet, sukset ja talvivaatteet voivat olla jollekin toiselle vielä käyttökelpoisia ja tarpeellisia! Laita siis tavara kiertämään internetin käytettyjen tavaroiden palstoille tai kirpputoreille. Näistä saat mukavasti käyttörahaa tulevaa varten. Muistathan myös itse katsoa, olisiko jotain sinulle tarpeellista ostettavissa käytettynä? Usein käytetyn tavaran saat huomattavasti edullisemmin kuin uuden, aina ei tarvitse ostaa uutena.

 

Siirrä oma talous paperittomaan aikaan

Vieläkö saat kuukausittain pankin tiliotteen paperisena? Siirrä tiliotteesi ja palkkakuittisi verkkopankkiin. Kuinka paljon saat paperisia laskuja? Monet yritykset laskuttavat paperilaskuista muutaman euron laskutuslisän, joten kannattaakin siirtyä käyttämään mahdollisimman paljon e-laskuja. Näin vältyt turhilta laskutuskuluilta, ja e-laskun maksaminenkin on vaivattomampaa suoraan verkkopankistasi.

 

Yllättävät menot

Välillä saatat kohdata arjessasi yllättäviä menoja. Autosi saattaa vaatia remonttia tai matkapuhelin hajota, näitähän riittää! Suunnittelemalla taloutesi pystyt paremmin varautumaan odottamattomiin kuluihin. Pidä aina säästössä rahaa pahan päivän varalle. Tilapäiseen rahantarpeeseen soveltuu myös Euro24.fi:n tarjoama Joustoluotto. Saat tarvitsemasi summan tilille muutamassa minuutissa, ja noston voit tehdä missä vain! Mikäli sinulla ei ole avointa saldoa, ei joustoluotostasi aiheudu mitään kuluja ja voitkin pitää sitä turvana pahan päivän varalle.