Pienet tulot, pienet menot ja kuukauden tulos plus miinus nolla? Kuulostaa ehkä tutulta monen pienituloisen kohdalla. Opiskelijaelämä on nuudeleineen ja tonnikalapurkkeineen kestopuheenaihe ja työelämästä työttömäksi siirtyminen aiheuttaa huolta kaikille. Kun työttömyys vielä jatkuu, saa toimeentulonsa kanssa painiskella. Puheet säästämisestä tuntuvat helposti absurdilta. Miten pienistä tuloista voi säästää, kun laskujen maksaminenkin voi olla haaste? Oleellista pienituloisen säästämisessä ei niinkään ole se sukanvarteen saaminen, vaan kulujen hillintä. Säästämisestä voi tehdä tavan, josta ei tule suoritetta ja stressiä. Pikkuhiljaa voi olla mahdollisuus pistää lompakon kolikot säästöpossuun ja huomaamatta possukin pääsee lopulta lihomaan. Laitetaan asenne kohdilleen ja mietitäänpä, missä pienituloinen opiskelija tai työtön voi säästää.
Asuminen
Suurin menoerä kuukaudessa ovat asumiskulut. Mieti tilanteesi läpi. Onko pienempi asunto mahdollinen? Löytyisikö halvempi asunto toiselta alueelta? Eihän omasta kodista haluaisi muuttaa, mutta suurimman säästön saa isompia kuluja leikkaamalla. Opiskelijan kannattaa selvittää opiskelija-asuntolan tai kimppa-asuntojen mahdollisuus ensitöikseen. Mikäli muutto ei ole mahdollinen, mieti muita asuntosi kuluja. Mikäli sähkö ja vesi eivät kuulu vuokraan, muistathan käyttää niitä energiatehokkaasti. Pese täydet koneelliset ja sammuta valot. Kilpailuta sähkösopimuksesi ja huomioi sähkön hinnan lisäksi siirtomaksun osuus. Entäpä vakuutuksesi? Keskittäminen kannattaa, mutta aina keskitettykään ei ole halvempi vaihtoehto. Kilpailuta vakuutuksesi ja mikäli sinulla on lainaa, kilpailuta sekin. Voit myös miettiä tarvitsetko kaikkea mitä kodissasi on. Myy itsellesi tarpeeton ja hanki käytettynä esim. kierrätyskeskuksesta tai kirppisringeistä, mikäli tarvitset jotakin.
Ruoka ja tavarat
Ruokamenot ovat elämisen pakollinen rahareikä ja tuntuu pahalta, että siitä pitäisi säästää. Se on kuitenkin suunnittelulla yksi helpoiten säästöä tuova menoerä. Jos mietit ateriasi ja ostoksesi valmiiksi ennen kauppaan menoa ja seuraat hintoja sekä tarjouksia, voit säästää kuukauden menoissa pitkän pennin. Pienillä teoilla on helppo aloittaa. Jätä muovipussit kauppaan ja käytä kestokassia, suunnittele edes kolmen päivän ateriat etukäteen ja muista käyttää edellisen aterian rippeet. Vähennä ruokahävikkisi määrää ja säästät rahaa. Älä osta kertakäyttötavaraa, kuten talouspaperia vaan käytä talouspyyhkeitä. Kestävyys säästää.
Kirpputorit, lainaaminen ja vaihtaminen
Vaatteita ja hyödykkeitä ostaessa ei aina kannata tarttua tarjouksiin. Mieti mitä todella tarvitset. Jos ostat alennuksesta satasen farkut 40 eurolla, et säästä 60 euroa, vaan kulutat 40. Juhlavaatteet voivat olla opiskelijan lompakolle sula mahdottomuus. Siis hyödynnä verkostot ja käytä käytettyä, osta kirppikseltä tai lainaa ja vaihda. Kaikkea mitä tarvitsee hetken, ei tarvitse itse omistaa. Tässä auttaa hyvät suhteet naapureihin, ystäviin, sukulaisiin tai ihan vain oikeaan aikaan some-ryhmästä kysyminen.
Selvitä menot ja tulot
Budjetointi on monien hirviö ja kulujen seuranta mörkö, jonka haluaa pitää sängyn alla. Älä kuitenkaan lannistu. Oikea asenne ratkaisee. Lähde seuraamaan kulujasi ihan selvittääksesi asiaa itsellesi jos tavoite ei tunnu saavan motivaatiota kohdilleen.
Budjetointi tai kulujen seuranta kertoo sinulle, mihin rahasi oikeasti menevät ja voit miettiä, mikä oikeasti on tarpeellista. Sitä kautta myös hoksaa, kuinka paljon rahaa menee esim. pikkuostoksiin. Monesti kuittien seuranta yllättää lopputuloksellaan ja auttaa selkiyttämään mihin rahaa menee ja mitä asialle voi tehdä. Ehkä motivaatiosi syntyy sieltä?
Oppilaitospalvelut ja kanta-asiakkuudet
Toisinaan kanta-asiakkuus (esim. Plussa-kortti), opiskelijakortit ja alennukset opiskelijoille ja työttömille mahdollistavat edullisen kulkemisen tai pienen irtioton. Oppilaitoksilla voi olla esim. hieronta- tai ruokailupalveluja edullisin hinnoin, mikäli tarvetta on. Kulkemisessa kannattaa hyödyntää omia jalkoja tai polkupyörää, sekä tietysti julkista mikäli opiskelijakortti löytyy. Pidemmät reissut kannattaa suunnitella etukäteen, jolloin matkalippujen hinta on halvempi esim. linja-autolla tai junalla matkustaessa.
Säästämisessä oleellista on motivaatio sekä pitkäjänteisyys. Jos aina laitat lompakon kolikot sivuun, kyllä niistä säästöä kertyy. Pienikin vara on parempi kuin ei mitään.