Perheen kesälomareissulla Suomessa – missä kannattaa käydä?

Taas se aika lähenee. Lämpö, aurinko ja kesäloma! Sitten kamat autoon ja menoksi koko perheen lomamatkalle, mutta mihin suuntaan? Särkänniemi, Linnanmäki, Puuhamaa ja Muumimaailma on kenties jo liiankin tuttuja joka kesän kohteita. Eteläisessä Suomessa piisaa vierailukohteista vesipuistoista aktiviteettipuistoihin ja konsertteihin. Erityisesti isompien huvipuistojen uutuuksista kuulee uutisissakin ja kieltämättä isoilla kohteilla on paljon tarjottavaa. Suomessa on kuitenkin hurjasti erilaisia tapahtumia ja kohteita kesällä, joten kannattaa tutustua vaikka niiden kaupunkien ja kuntien nettisivuihin, mitkä löytyvät matkan varrelta. Erityisesti jos suunnitelmissa on pidempi matka yöpymisineen, niin kannattaa tutustua ja kokeilla pienenkin kunnan kesätunnelmaa.

Isot kohteet isoine mahdollisuuksineen

No jos uutisista täytyy nostaa vierailukohde, niin kärkeen nousee tietysti Ähtäri Zoo. Ähtärin eläinpuiston uutena vetonaulana ovat tietysti suloiset pandat. Pandatalossa voi vierailla myös erikseen, jollei jostain syystä halua koko puistoon tutustua. Eläinpuistona Ähtäri on kuitenkin sen kokoinen, että kierrettävää löytyy kokopäiväksi, alueella on muitakin vierailukohteita ja matkailijoillekin on yöpymismahdollisuuksia. Varaa kuitenkin majoitus hyvissä ajoin ja mikäli ei Ähtäristä löydy, laajenna hakua. Esimerkiksi Keskisen kyläkauppa Tuuri on itsestään kokemus.


Tuurin kyläkaupalta on Ähtäriin vain noin 30 minuutin ajomatka, mahdollisuus yöpymiseen, ostoksiin, leikkeihin ja liikuntaan, mutta myös paljon tapahtumia, kuten lapsille ilmainen Miljoonativoli. Yhdistä hauskanpito ja eläinpuisto, niin kaikille on varmasti jotakin. Niin Tuurissa kuin Ähtärissä kelpaa käydä ihan päivävierailulla, mutta etäisyys on niin pieni, että miksei tsekkaisi molempia ja varaisi enemmän aikaa.

Pienten paikkojen rauhallista viehätystä

Riippuen lasten iästä, kaiken ei aina tarvitse olla niin vauhdikasta ja suurta. Mikäli mökki- tai sukulaismatka suuntautuu kohti Satakuntaa ja Pirkanmaata, vilkaiskaa esim. Sastamalaa. Sastamalan Vammalasta on kotoisin varmaan Suomen paras lastenkirjailija Mauri Kunnas (lue tästä Aamulehden artikkeli hänestä). Niinpä Vammalasta löytyy hänen kirjojensa maailmaan perustuva Herra Hakkaraisen Talo. Talo sopii kaikenikäisille. Kesäaikaan ulkona on autopiha, jossa pienemmät pääsevät polkuautoilun pariin. Sisällä pääsee vähän museofiilikseen eri huoneiden teemoissa. Matkamuistoja löytyy, mutta sen verran pieni kohde kuitenkin ettei ravintolakokemusta tarvitse odottaa.

Kuva lampaista kotieläinpuistossa

Päivään voikin lisätä toisen pienen kohteen Sastamalan Mouhijärveltä, kotieläinpuisto Kiviniityn. Pieni puisto tarjoaa eläinten lisäksi myös ulkoliikuntamahdollisuuksia grillikotineen, joten museossa kertyneen virran voi purkaa vaikka täällä eväsretkellä. Pieni kotieläinpuisto sopii erityisesti perheille, joissa on vielä alakouluikäisiä tai pienempiä lapsia. Eläimissä, pomppulinnoissa ja hiekkalaatikoissa piisaa heille ihan riittävästi ihasteltavaa. Pieni alue tarkoittaa myös pieniä etäisyyksiä, eikä aluetta tarvitse kiertää uupumukseen asti. Kunhan muistaa ne eväät ja hyödyntää grillimahdollisuuden, niin mikäs siellä vanhempienkaan on oleskellessa. Kautta Suomen löytyy pieniä kotieläinpihoja ja puistoja, joissa vierailun voi suunnitella pidemmän matkan varrelle. Ei kesällä tarvitse pitää kiirettä, poiketkaa hieman tutulta reitiltä ja voitte löytää uusia suosikkipaikkoja.

Hurjapäille ja vesipedoille

Mikäli vauhti on teidän juttu, suunnatkaa Alahärmän PowerParkiin. Huvivaltioksikin nimetystä kohteesta löytyy ihan kaikkea. Perinteisen huvipuistoelämyksen (aika hurjillakin laitteilla) lisäksi löytyy kartingia, golfia, teatteria, hevoskeskus ratsastusretkineen ja Satumaa perheen pienimmille. Särkänniemen ja Linnanmäen jälkeen, tämä on virkistävä kohde monipuolisuudessaan. Isommille hurjemmat laitteet, pienemmille Rölliä, aikuisille elokuvia, minigolfkisaa, pojille autoja ja tytöille hevosia, mikä voisi mennä pieleen?

Kuvassa huvipuistoa kirtävä juna

Tietenkään kesällä ei voi unohtaa uimista! Vesipuistoista huomion vie tietysti Mikkelissä sijaitseva Visulahti ja Vaasan Tropiclandia, joiden mainosmusiikit muistavat varmasti monet. Visulahdesta löytyy vesipuiston lisäksi myös varsinaisia hurjia kokemuksia tarjoava Xon-puisto. Siellä voi kokea esim. benjihypyn ja avaruuspallon. Itse Visulahden puiston alueelta löytyy puuhapaikkoja myös alle 12-vuotiaille, ilmaisia liikunta- ja pelimahdollisuuksia unohtamatta. Visulahti on ehdottomasti liikkuvien ja uimataitoisten paikka, mutta rauhoittumaankin pääsee vaikka vahakabinetissa tai leirintäalueella. Tropiclandia taas painottuu nimenomaan altaisiin ja kylpylään. Siellä voi nauttia olostaan sitten sateisenakin päivänä. Altaita ja liukuja löytyy niin ikään kaikenikäisille. Ehkäpä hieman isommassa mittakaavassa tuttua kylpylämeininkiä.

Nämä kaikki lomareissut kotimaahan ovat mahdollista toteuttaa kohtuullisen kokoisella lomabudjetilla. Esimerkiksi 2000 euron luottotilistä jää varmasti muuhun käyttöön rahaa kuin pelkästään lomamatkaan. Eikä aina tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Tutustu lähikuntien kesätapahtumiin ja hyödynnä sukuloinnit myös perheloman kannalta. Kohteen ei aina tarvitse olla suuri ja kallis ollakseen perheelle elämys. Kokeile vaikka oman kunnan kuntopolun laavua omana eräretkenä. Tärkeintä perhelomassa on viettää aikaa yhdessä.