Kolme romanttista kaupunkilomakohdetta

Kaupunkiloma tarjoaa kaikkea. Parin päivän reissullakin pääsee nauttimaan kulttuurista, nähtävyyksistä, matkustamisesta ja tietysti, rentoutumisesta. Se lähteekö matkaan koko perheen, ystäväporukan vai puolison kanssa, vaikuttaa siihen mitä kohteelta haluaa. Pariskunnan ensimmäisen yhteisen kaupunkiloman haluaa tietysti olla romanttinen. Vanhoissa kaupungeissa on tiettyä tunnelmaa ja romantiikkaa, kun aurinko laskee ja taivas värjäytyy kauniiden rakennusten yllä. Toisen kulttuurin tuoksut ja äänet johdattelevat irtiottoon ja rentoutumiseen pienessä kahvilassa tai omassa hotellihuoneessa. Tässä kolme miettimisen arvoista kohdetta pariskunnalle:

Barcelona, Espanja

Barcelona on Espanjan toiseksi suurin kaupunki Välimeren rannalla. Kokonsa ja sijaintinsa puolesta se mahdollistaa yhdistetyn kaupunki- ja rantaloman. Välimeren ilmasto tekee talvista leutoja ja kesistä lämpimiä ja aurinkoisia. Huomaattehan, että keskikesällä Välimeren alueella voi tulla olo tuskaisenkin kuumaksi, tähdätkää mieluummin alkukesään tai syksyn alkuun. Silloin kulkeminen on lomallekin hieman suotuisampaa ja turistien määräkään ei ole ihan huipussaan verrattuna esim. heinäkuuhun.

Käy romanttisella kävelyllä Barcelonassa

Barcelonasta löytyy paljon nähtävyyksiä ja tunnelmaa. Siellä näette niin goottilaisen kuin modernistityylin rakennuksia, kuten Antoni Gaudin maailmanperintökohteet. Barcelonan vanhakaupunki taas on yksi Euroopan suurimmista keskiajan keskustoista ja historiaa Barcelonasta löytyy. Vanhakaupungin ympäriltä löytyy useampia laajennusosia 1800 –luvulta lähtien aina nykyarkkitehtuuriin asti, joten kulkemalla löydätte niin pikkukaupungin henkeä kuin ihan huvipuistomeininkiä. Kaupungista löytyy myös monenlaisia museoita, pienistä aina Picasso-museoon ja tiedekeskukseen asti. Lasilliselle ja hyvän ruoan ääreen ei Espanjassa tarvitse pitkälle mennä. Ostosmahdollisuuksia, katusoittajia ja viihdyttäjiä löytyy esim. suurelta puistokadulta, mikä johtaa merenrantaan. Kaupunkia ja maisemia ihaillessa kannattaa siirtyä hieman kaupungin viereen, läheiselle Montjuïcin kukkulalle mistä avautuu näkymää kaupunkiin ja satamaan. Kukkula on myös romanttinen kohde erityisesti illalla, kun suihkulähde valaistaan väriloistoon. Kukkula sopii oivallisesti ajanviettoon kahden kesken, joko ihan puistossa nautiskellen tai kukkulan kohteisiin tutustuen.

Barcelona on niin suosittu lomakohde, että hotelleissa riittää valinnanvaraa. Tutustu niihin kuitenkin huolella, sillä hinnat ja hotellien tasot voivat vaihdella reippaastikin. Matkustaminen itse kohteeseen onnistuu Suomesta ihan suoralennoilla ja paikan päällä liikkuminen onnistuu koko kaupungin alueella metrolla ja bussilla tai vaikka polkupyörällä.

Wien, Itävalta

Itävallan pääkaupunki Wien on yksi Euroopan tunnetuimmista kaupungeista. Wienistä tulee ensimmäisenä mieleen oopperat ja suuret konserttisalit. Tämä kaupunki sopii erityisesti kulttuurinnälkään. Wieniä koristavat kaunis arkkitehtuuri ja sen vanhakaupunki noudattaa yhä ajalleen ominaista, hieman sokkeloista tyyliä. Keskustaa koristaa kuitenkin yksi Euroopan tunnetuimmista katedraaleista, Pyhän Tapanin katedraali, jonka goottilaiseen tyyliä ja kokoa ei voi olla ihailematta. Korkeakulttuuriin ja siitä syystäkin ylpeän kaupungin tarjontaan kuuluu useita teattereita, oopperataloja ja museoita, jotka ovat vierailun arvoisia. Upeita nähtävyyksiä ovat myös keisarilliset linnat. Kahvilakulttuuri on olennainen osa Wienin historiaa, joten rentoutukaa ihmeessä vaikka puiston viereisissä kahviloissa, unohtamatta kuuluisaa Sacherkakkua ja muita itävaltalaisia ruokakulttuurin helmiä.

Romanttinen illallinen keskellä konserttia

Keski-Euroopan ilmasto mahdollistaa mukavan matkailun ympäri vuoden. Talvella keskustaan jäädytetään suuri luistinrata, joten rohkeasti luistelemaan käsi kädessä. Hintatasoltaa Wien on melko arvokas, joten matkaan kannattaa lähteä paksun lompakon kanssa tai rahoitus kannattaa miettiä muuten kuntoon etukäteen. Moni pariskunta varautuu ulkomaan matkaan ottamalla itselleen kulutusluottotilin, jota voi käyttää tarpeen vaatiessa. Kesällä taas pääsee nauttimaan puistojen vehreydestä. Kooltaan Wien on kuitenkin sen verran maltillinen, että kulkeminen jalankin onnistuu eikä majoituksen tarvitse olla ihan keskustassa. Omatoimisesti matkustaen Wienissä pärjää hyvin ja tunnelmasta pääsee aina nauttimaan vapaammin oman aikataulun mukaan.

Venetsia, Italia

Romanttisista kaupungeista on pakko mainita myös Italian Venetsia. Tämä jokikaupunki korkeine rakennuksineen ja sokkeloisine katuineen pitää kokea. Venetsia on romantiikan ykköskohde, jossa karnevaalit ja tanssit kutsuvat mukaan. Kanaaleja ja jokia pitkin kulkeminen gondoleilla on kokemus, jota ette löydä muualta. Korkeiden rakennusten ja sokkeloiden keskuudesta löytyy Pyhän Markuksen keskus. Loisteliaalta kirkolta siirryttäessä löytää palatseja, museoita ja tietysti lukuisia siltoja.

Venetsia on, yllätys yllätys, suosittu nimenomaan kesällä ja helmikuun karnevaaliaikaan. Talvella kaupunkia vaivaavat tulvat, jotka nousevat kanaaleista kaduille asti. Venetsia onkin pikkuhiljaa vajoava kokonaisuus, joka on levittäytynyt jopa 118 saarelle. Venetsian keskusta on täysin autoton, mutta ympäristössä pääsee jalan lisäksi kulkemaan bussein ja taksein, niin maalla kuin vedessä. Tämä on nimenomaan pariskuntien kohde, jonka nähtävyyksille vetää oikeasti vertoja kaupungin ainutlaatuinen tunnelma.