Viisi vinkkiä työhaastatteluun

Kädet hikoaa jo valmiiksi. Tuli kutsu työhaastatteluun. Oli hakemuksia lähettänyt sitten sata tai kaksi, jokainen työhaastattelu on ainutlaatuinen. Jokaiseen työhaastatteluun kannattaa myös panostaa ja valmistautua. En tarkoita nyt vain pukeutumista ja sitä, etttä mukana on oleelliset todistukset. Valmista itsesi tapaamaan vieras ihminen ja antamaan itsestäsi ensivaikutelma. Muista hengittää, kun astut ovesta sisään. Jännitys voi piristää, mutta älä anna sen hallita itseäsi.

1. Ole ajoissa

Oli sitten kyseessä koulu, työpaikka, työhaastattelu tai muu sovittu aikataulu, pysy siinä. Mikään ei ole antamaan vahvempaa ensivaikutelmaa, kuin ensitapaaminen. Saavu siihen siis valmiina. Jos juokset viime hetkellä ovesta sisään, voi sinultakin mennä ohi ensimmäisen kättelijän nimi tai unohdat sanoa ensimmäiseen kysymykseen jotakin, mitä halusit. Kun saavut ajoissa, ehdit hieman tutustua ilmapiiriin ja rauhoittaa itsesi haastatteluun. Muista, että ensivaikutelman voi antaa vain kerran.

Tietysti myöhästymiseenkin on syitä, mutta jos tiedät jo lähtiessä myöhästyväsi, ilmoita ja pahoittele. Vaikka saisitkin ajan kiinni ja tulisit tasan sovituksi ajaksi, ainakin olit valmistautunut ja pahoittelit ennalta. Ja ihan kuin aikoinaan koulussa, älä astu luokkaan myöhästyneenä sisään ilman pahoittelua ja selitystä. Älä kuitenkaan keskity syyhyn ja ala selittää aamusta lähtien. Pidä selitys lyhyenä ja keskittykää haastatteluun.

2. Luota itseesi ja osaamiseesi

Ei sinua varmaan haastatteluun säälistä kutsuta. Jokin hakemuksessasi sai työnantajan näkemään, että sinussa olisi potentiaalia. Luota siis itseesi ja osaamiseesi. Älä huomauttele, että työkokemuksesi on vähäinen tai olit vastaavassa tehtävässä lyhyen aikaa. Voit sanoa mitä olet jo oppinut ja haluat oppia lisää. Poimi herkut omasta historiastasi ja paikkaa puutteitasi esim. todistamalla kykysi oppia nopeasti tai ihan vain iloisella asenteella. Työnantaja haluaa monesti nähdä työntekijän motivaation. Osaava tekijä, joka ei ole kiinnostunut tai halukas jatkamaan, ei ole kannattava sijoitus työnantajalle.

3. Tutki työnkuvaa ennalta

Tutustu hakemaasi työhön mieluusti jo hakuvaiheessa, mutta viimeistään haastattelukutsun saatuasi. Tutustu työnantajaan ja hänen palveluihinsa. Kuinka iso yritys on, paljonko työntekijöitä, moniko tekee samaa työtehtävää kuin sinä, mitä työltäsi voidaan odottaa? Mikäli kyseessä on rekrytointifirma, eikä työnantajaa ole nimetty, tutustu työnhakuilmoitukseen tarkasti. Millaista tekijää haetaan ja miten se näkyy juuri sinussa. Tutkimalla vastaavia työpaikkoja ja työnkuvia, voit löytää myös muita ilmoituksessa mainitsemattomia asioita, joita on hyvä nostaa esiin. Kun olet perehtynyt työnkuvaan, tiedät myös mitä kysyä tai tarkentaa.

4. Ole kiinnostunut ja kysy

Haastattelu ei ole vain sinun tenttaamistasi. Se on keskustelua, joten avaa suusi ja kysy. Saa työnantaja puhumaan ja kertomaan lisää. Kiinnostuksesi työnantajaa kohtaan on aina positiivista. Kaikki tieto mitä itse saat työpaikastasi ja työnkuvastasi ennakkoon on vain positiivista valmistautumista. Kun pääset töihin, olet osa yritystä ja sen toimintaa. Tutustumalla työnantajaan ennalta ja esittämällä kysymyksiä, tuot esiin kiinnostusta, sisäistämistä ja sitoutumista. Olet nähnyt vaivaa ja haluat paikan. Vielä parempi jos pystyt tuomaan esiin ymmärrystäsi yrityksen toimintaympäristöstä ja sidosryhmistä, esim. aikaisemman työkokemuksesi tai harjoittelusi kautta. (Muistathan silti työsuhteidesi salassapitovelvollisuuden ja maltin sanoissasi. Kaikkea ei ole tarkoitus kertoa äläkä vain lähde haukkumaan ketään.) Työntekijät ovat oleellisin osa yrityksen toimivuutta, joten tottakai yritykseen halutaan niistä parhaat.

5. Sovi jatkosta

Sovi lopuksi edes jokin jatkosuunnitelma. Hirveintä on jos haastattelu päättyy kättelyyn ”eiköhän se ollut siinä, katsellaan sitten ja heippa”. Sovi haastattelijan kanssa jokin jatko. Olkoon sitten soitto seuraavan viikon aikana, mahdollinen uusi tapaaminen tai kirje, mutta älä jätä asiaa ilmaan roikkumaan. Silloin jäät itse löysään hirteen, kun et tiedä tuleeko asiasta mitään ja milloin saat tietää. Kaikkien hermojen säästämiseksi, sopikaa jatkosta. Jos työpaikan haku kestää pitkään, etkä ole aktiivisesti yhteydessä mahdolliseen työnantajaan, niin voi olla että se vaikuttaa ikävällä tavalla rahatilanteeseesi. Jos kuitenkin sinulle käy näin, niin lue täältä siitä, mitä sinun kannattaisi tehdä.

Työnantaja on nähty, jatkosta sovittu ja hengität raikasta ulkoilmaa. Eihän ollut paha? Jäikö hyvä fiilis? Jos jokin meni mönkään, ota opiksi ja laita vaikka johonkin päiväkirjaan ylös. Muista että kaikkia et voi miellyttää ja virheitä sattuu. Jokainen työhaastattelu kuitenkin opettaa sinulle jotakin. Jos jokainen tapaaminen etenee samaa kaavaa, eikä mikään muutu, niin tartu siihen. Analysoi vähän käyntiäsi ja keskustelun etenemistä. Tuliko mieleen kysymyksiä vasta kun poistuit? Laita ylös tulevaisuutta varten. Huomaathan, että kun olet kerran käynyt työhaastattelussa, niin käyminen helpottuu. Oleellista on kuitenkin, että tuo yksi valmistautuminen ei riitä kaikkiin haastatteluihisi tulevaisuudessa. Jokainen haastattelu on uusi mahdollisuus. Tartu siihen.


Tässä vielä videolla vinkkejä, kuinka työhaastatteluun kannattaa valmistautua.